Blogs

Giel Boes, opgegroeid in Heibloem, wil ‘door de bomen het bos weer zien’. Het is het motto van de stichting die hij oprichtte om voor elke Nederlander een boom te planten, 18 miljoen stuks. De teller staat op 120.000.

Eindhoven

Het is niet iets wat hij - zonder het risico op gelach - zomaar tegen iedereen kan zeggen, vindt hij, maar het overkwam hem in 2011, volkomen onverwachts, in Amerika, op het zoveelste zakenreisje als jonge (toen 23) en succesvolle IT-‘nerd’, die op basis van uurtje factuurtje bij ASML in zijn nieuwe woonplaats Eindhoven, goed zaken deed.

Als de initiatiefnemer van de Stichting Boes Bos vertelt over de twee decennia tussen zijn veertiende en 34ste levensjaar, is dit het beeld: slimme en handige duizendpoot, onbegrensd actief in de wereld van IT dure restaurants en hotels, halve nachten doorwerken, de wereld aan zijn voeten, meerdere bedrijven.

Maar die ene zakenreis naar Amerika dus, in 2011. Goed gegeten, goed geslapen, kortom: hij was er, serieus, zowel fysiek als mentaal op dat moment prima aan toe, niets aan de hand. Toen ik ineens zag hoe mijn hand, buiten mijn wil om, een pen pakte en begon te schrijven, volledig automatisch”, zegt Giel Boes (36) nu, dertien jaar later.

Op die manier was er ineens een soort opdracht op papier gekomen, een missie. ‘Maak de aarde groener’. „Maar dan in het Engels. Want ik was in Amerika, ik zat dus helemaal in die taal.” Boes is opgegroeid in vrijheid, in de natuur van het buitengebied bij Heibloem. En nu had hij die missie gekregen, iets wat door de vaart van het leven ook weer naar de achtergrond verdween, tot hij dus in 2020 dacht: het moet anders, ik moet hier iets mee.

Hij nam zich voor om een miljoen bomen te planten. Vooral via donaties aan clubjes die daadwerkelijk met de laarzen in de klei stonden te poten. Hij begon er werk van te maken, met het volle gas erop, zoals hij alles lijkt te doen - zelf noemt hij zich niet voor niets adhd-er en stuiterbal. En hij deelde zijn acties via social media en kreeg respons.


Giel Boes richtte een stichting met kwaliteitskeurmerk op om gelijkgestemde donateurs te helpen doneren, de Stichting Boes Bos. Sommigen doneerden een tientje, anderen vijfduizend euro. Zijn persoonlijke missie is nog steeds: een miljoen bomen planten. De missie van de stichting reikt verder: één boom voor iedere Nederlander.

Boes denkt dat er 30 miljoen euro nodig is om dat doel te bereiken. Elk jaar wordt meer dan een ton binnengehaald. Boes somt op wat donateurs voor 5 euro allemaal krijgen: 1 nieuwe boom in het buitenland, 1 nieuwe boom in eigen land, 1 vierkante meter voedselbos in eigen land.


Stichting Boes Bos richt zich op de vier B’s: bomen beschermen, bomen planten, biodiversiteit bevorderen en bewustwording. Met de laatste B probeert Boes mensen te inspireren om bewuster met het klimaat om te gaan Nu, bijna vier jaar na de oprichting, werken 25 mensen voor de stichting. De bestuursleden werken vrijwillig, de fondsenwervers, de boekhouder, de externe controller, de webbouwer en -designer ook, evenals de marketeers. Interesse? Kijk dan op boesbos.nl

Geschreven door Jacqui Stroucken

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De oplossing van het klimaatprobleem:

Toen ik 20 was (in 1992) en ik in Amerika was, had ik in mijn slaap een droom, dat ik het CO2 probleem zou gaan oplossen. Een hele vreemde droom natuurlijk, want toen was CO2 nog niet echt een issue, al waren de problemen wel voorspeld. Op de een of andere manier was deze droom helderder dan ooit.

Op de terugweg in het vliegtuig bedacht ik mij dat het probleem bij mij zelf begon en besloot, wellicht als één van de eerste Nederlanders ooit dat ik nooit meer zou vliegen, omdat dit zeer schadelijk is voor de wereld. In die tijd vertelde ik iedereen dat ik niet meer wilde vliegen en iedereen lachte mij uit, want ik zou vliegangst hebben enz. Ik heb hen allemaal in hun waarde gelaten. Mensen stoppen jou graag in een bepaalde hoek. Tegenwoordig noemen ze mij 'woke', omdat ik over CO2 en het klimaat schrijf, best vreemd (al is dit maar een kleine groep).

In 2020 werd ik na negen dagen wakker na een hartstilstand wakker (je hebt maar 1% kans om hier goed uit te komen). Toen bedacht ik dat ik wellicht niet meer veel tijd zou hebben om mijn droom 'waar te maken' en ben ik mij hier full time aan gaan wijden. Met veel lastige gevolgen, maar die zal ik jullie besparen.

Aangezien ik geen klimaatwetenschapper ben, moest ik het vanuit een andere kant benaderen. Ik begrijp uiteraard wel hoe CO2 werkt en wat het doet, maar zal nooit beweren dat ik er meer van weet dan klimaatwetenschappers. Zij zijn de experts op dit gebied, naar hen moeten wij luisteren.

Ik heb er 32 jaar over nagedacht, wanneer het kon en in januari 2024 had ik weer een droom. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de oplossing letterlijk in mijn droom is ontstaan. Na mijn hartstilstand heb ik voor zover ik weet nooit meer gedroomd. Maar die nacht droomde ik over de Tempeliersgordel van Atlantis, die nacht was de oplossing bedacht, voor het klimaat/co2 probleem.

Onwerkelijk maar waar, de gedroomde oplossing was bedacht. Ik heb het direct op papier gezet. Ik had al drie delen geschreven, maar dit is dus deel IV, waar de oplossing instaat. Ik zag niet letterlijk de oplossing in mijn droom, maar door veel nadenken ben ik tot de oplossing gekomen. Die droom kun je in één van de (andere delen) lezen, althans via een visioen van Elena.

De wereld kon niet langer wachten. Daarom wordt dit boek als eerste uitgegeven. De wereld verdient de oplossing die vandaag start bij jou, praat erover met iedereen die je kent en spoor hen aan om mijn boek te lezen, niet voor mij, maar voor jouzelf, jouw (klein)kinderen en de wereld. De mensheid verdient een oplossing! Waarom heb ik de oplossing bedacht, waarom heb ik gedroomd dat ik de oplossing zou bedenken en heb ik altijd getracht tot de oplossing te komen? Net als jij heb ik geen idee, maar de oplossing is er. Laten wij een maatschappelijke discussie op gang brengen en de politiek dwingen om deze oplossing uit te voeren.  Veel leesplezier.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wetenschappers blokkeren de snelweg: een duidelijk signaal aan de wereld?!

In een bijzonder actie hebben leden van Extinction Rebellion een Nederlandse snelweg geblokkeerd, hieronder was ook een groep van zestig wetenschappers. Wetenschappers, zult u denken, ja inderdaad!  Deze grote van de wetenschappers heeft de aandacht getrokken uit het hele land en draagt weer bij aan discussies over de klimaatcrisis. Maar waarom zouden wetenschappers, die normaal gesproken in de ivoren toren werken, zich mengen in zo'n directe actie?

Dat wetenschapper een actie van Extinction Rebellion steunen is een krachtig signaal. Het laat zien dat de klimaatcrisis een probleem is dat niet alleen activisten, maar ook experts uit verschillende vakgebieden bezighoudt. Door samen op te treden, willen ze benadrukken dat de tijd om te handelen nu is.

De keuze voor de snelweg als locatie voor de protesten is bewust gemaakt. De auto is één van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot, en door het verkeer te lam te leggen willen de activisten laten zien hoe afhankelijk we zijn geworden van fossiele brandstoffen. Daarnaast is de snelweg een symbool van onze moderne, consumptiemaatschappij, die volgens de activisten ten koste gaat van de natuur.

De boodschap van de wetenschappers en Extinction Rebellion is duidelijk: de klimaatcrisis is een noodsituatie. We moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de ergste gevolgen te voorkomen. Door de snelweg te blokkeren, willen ze de aandacht vestigen op de urgentie van het probleem en de noodzaak van een snelle omslag naar een duurzame samenleving, maar vaak hebben mensen het alleen maar vervelend dat zij vertraging op lopen en gaat het niet altijd over het CO2 probleem zelf.

De actie van Extinction Rebellion en de wetenschappers schudt de samenleving hopelijk echt wakker. Het heeft ons aan het denken gezet over onze eigen rol in de klimaatcrisis en over de keuzes die we dagelijks maken. Het is aan ons allemaal om te beslissen of we willen luisteren naar de waarschuwingen van de wetenschap en samenwerken aan een betere toekomst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heeft de Formule 1 nog een toekomst in een duurzame wereld?

Introductie

De Formule 1 is een sport die al decennialang miljoenen fans wereldwijd betovert met zijn snelheid, technologie en glamour. Maar in een tijdperk van toenemende bezorgdheid over klimaatverandering en milieubehoud, rijst de vraag: Heeft de Formule 1 nog een toekomst?

De enorme ecologische voetafdruk van de F1

Als we de Formule 1 vanuit een wetenschappelijk perspectief bekijken, zien we een aanzienlijke ecologische voetafdruk. De teams reizen met hun dure bolides en hospitality-setups per vrachtvliegtuig naar circuits over de hele wereld. Coureurs vliegen vaak in privéjets naar de races. En dan zijn er nog de banden, die bij elk raceweekend met honderden per stuk versleten worden.

Volgens berekeningen is de CO2-uitstoot van één Formule 1-weekend gelijk aan die van 2.600 gemiddelde auto's. De totale uitstoot van de sport in 2022 wordt geschat op 500.000 ton CO2.

Stappen naar verduurzaming

De Formule 1 erkent de noodzaak om te verduurzamen en heeft stappen gezet in die richting. Zo is er in 2022 een nieuw reglement ingevoerd dat de ontwikkeling van hybride motoren stimuleert. Vanaf 2026 zullen de motoren 10% biobrandstof gebruiken.

Ook wordt er gewerkt aan andere maatregelen, zoals het gebruik van duurzame materialen, het verminderen van afval en het compenseren van CO2-uitstoot.

Is het genoeg?

Wetenschappelijk gezien is het echter discutabel of deze stappen genoeg zijn. De hybride motoren zijn nog steeds krachtige benzineverbranders en de biobrandstof is niet altijd duurzaam geproduceerd.

Bovendien compenseren de teams de enorme CO2-uitstoot van hun reizen en activiteiten nog steeds niet volledig.

De toekomst van de F1

De toekomst van de Formule 1 hangt af van het vermogen van de sport om zich aan te passen aan een veranderende wereld. Als de F1 er niet in slaagt om zijn ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen, zal het risico lopen om fans te verliezen en sponsors te missen.

De sport moet een manier vinden om de spanning en het spektakel te behouden waar fans van houden, terwijl het tegelijkertijd zijn impact op het milieu drastisch vermindert.

Conclusie

De Formule 1 staat voor een grote uitdaging. De sport moet een manier vinden om te verduurzamen en relevant te blijven in een wereld die zich steeds meer bewust wordt van het milieu.

Of de F1 een toekomst heeft, hangt af van het vermogen van de sport om te innoveren, te experimenteren en zich aan te passen aan wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen.

CO2 Credits

Is jouw bedrijf geïnteresseerd in het kopen van CO2 Credits, dan kan dit bij ons via https://www.co2.nl/pages/co2-credits

Discussie

Wat is jouw mening over de toekomst van de Formule 1? Is er een toekomst voor de sport in een duurzame wereld? Deel dit bericht, indien je ons wilt helpen met minder co2 uitstoot.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Juni: 13e Maand op Rij met Temperatuurrecord - Een Schokkende Realiteit

Het is officieel: juni 2024 was wereldwijd de warmste junimaand ooit gemeten. Met een gemiddelde temperatuur van 16,66°C, overtrof het vorige record van juni 2023 met 0,14°C. Dit is meer dan een statistische anomalie; het is een schokkende realiteit die de dringende noodzaak van klimaatactie onderstreept.

Als betrokken burger en wetenschapsliefhebber ben ik diep bezorgd over deze aanhoudende trend van opwarming. Juni's recordwarmte is slechts het zoveelste bewijs van de onmiskenbare impact van menselijke activiteiten op ons planeetklimaat. De uitstoot van broeikasgassen, met name CO2, creëert een ongewenst broeikaseffect, waardoor warmte wordt vastgehouden en de globale temperatuur stijgt.

De gevolgen van deze opwarming zijn al voelbaar over de hele wereld. We zien extremere weersomstandigheden, zoals hittegolven, droogte, overstromingen en bosbranden, die een verwoestend effect hebben op ecosystemen en samenlevingen. De zeespiegel stijgt, bedreigt kustgebieden en zet miljoenen mensen op de vlucht.

Het is duidelijk dat we niet langer kunnen wachten met actie. We moeten onze CO2-uitstoot drastisch verminderen en overstappen op schone, duurzame energiebronnen. We moeten onze bossen beschermen en investeren in klimaatbestendige landbouwpraktijken. En we moeten samenwerken op internationaal niveau om ambitieuze klimaatdoelen te stellen en deze te behalen.

De toekomst van onze planeet hangt af van onze daden vandaag. We hebben de kennis en de technologie om de klimaatverandering aan te pakken. Laten we nu de moed en de vastberadenheid tonen om in actie te komen en een leefbare wereld te creëren voor toekomstige generaties.

Voelen bedrijven urgentie? Zij roepen dat zij duurzaam zijn, maar in de praktijk doen zij er weinig tot niets aan. Het is echt tijd om als bedrijf jouw CO2 uitstoot te gaan compenseren door CO2 Credits te gaan kopen. Dit kan bij CO2.NL. Doe je met ons mee, of laten we onze kleinkinderen de heftige prijs betalen?

Dit is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Laten we samenwerken om een verschil te maken.

Deel dit blogbericht met je vrienden en familie om bewustzijn te creëren en actie aan te moedigen. We kunnen samen de koers van onze planeet veranderen!

#klimaatverandering #opwarmingaarde #CO2 #duurzaamheid #actie #toekomst

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klimaatangst en depressie: de last van de toekomst op jonge schouders

De klimaatcrisis is niet alleen een bedreiging voor onze planeet, maar ook voor onze mentale gezondheid. Steeds meer jongeren ervaren klimaatangst en depressie, geplaagd door zorgen over de toekomst en een gevoel van machteloosheid.

De regen als katalysator

De aanhoudende regen van de afgelopen maanden maakt de zorgen over klimaatverandering tastbaarder dan ooit. Oversstromingen, modderstromen en vernielingen door extreme weersomstandigheden brengen de gevolgen van de klimaatcrisis dichterbij. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, wanhoop en zelfs depressie, met name bij jongeren die al gevoeliger zijn voor mentale problemen.

Een vicieuze cirkel

De mentale druk die gepaard gaat met klimaatangst kan leiden tot vermijdingsgedrag. Jongeren die zich zorgen maken over de toekomst, kunnen minder gemotiveerd raken om te studeren, te werken of sociale activiteiten te ondernemen. Dit kan op zijn beurt leiden tot sociale isolatie en een verergering van de symptomen van angst en depressie.

Wat kunnen we doen?

Het is belangrijk om te erkennen dat klimaatangst en depressie echte problemen zijn die serieuze aandacht verdienen. We moeten onze jongeren de nodige steun en begeleiding bieden om met deze gevoelens om te gaan.

Tips:

  • Praat erover: Creëer een open en veilige ruimte waar jongeren hun zorgen over de klimaatcrisis kunnen uiten.
  • Zoek professionele hulp: Als de symptomen ernstig zijn, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in het omgaan met klimaatangst en eco-angst.
  • Actie ondernemen: Betrek jongeren bij het vinden van oplossingen voor de klimaatcrisis. Dit kan hen een gevoel van empowerment geven en hun angst verminderen.
  • Blijf hoopvol: Ondanks de uitdagingen is het belangrijk om te blijven hopen op een betere toekomst. Benadruk de positieve impact die individuen en collectieven kunnen hebben in de strijd tegen klimaatverandering.

Samen kunnen we het verschil maken. Laten we onze jongeren de steun en begeleiding geven die ze nodig hebben om te omgaan met de druk van de klimaatcrisis en samen werken aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Bronnen:

#klimaatverandering #klimaatangst #depressie #jongeren #mentalegezondheid

Deel deze blog om meer bewustzijn te creëren over de impact van klimaatverandering op de mentale gezondheid van jongeren.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klimaatverandering: De regen verhult de dreiging (nog steeds)

De regen van de afgelopen maanden mag ons niet in slaap sussen. Vaak lezen we op linkedin, “het is helemaal niet warm’’ het is zelfs koud?! De droogte van eerdere jaren was een alarmerend signaal van de klimaatcrisis die in volle gang is. De wetenschap is duidelijk: we hebben nog maar een paar jaar de tijd om onszelf te redden van de ergste gevolgen. Veel mensen doen hier lacherig over en doen het af als een hoax.

Feiten en cijfers: Onweerlegbaar bewijs

  • De aarde is al met 1 graad Celsius opgewarmd sinds het pre-industriële tijdperk.
  • De negen warmste jaren ooit dateren allemaal van na 1998.
  • Menselijke activiteit, met name de verbranding van fossiele brandstoffen, is de hoofdoorzaak van deze opwarming.

De gevolgen: Nu al voelbaar, straks catastrofaal

We zien de gevolgen van klimaatverandering nu al om ons heen:

  • Extreem weer zoals droogte, overstromingen, hittegolven, windhozen(!) en stormen worden frequenter en heviger.
  • De zeespiegel stijgt en bedreigt onze kustgebieden.
  • Plant- en diersoorten sterven uit door veranderingen in hun leefomgeving.

Als we niet ingrijpen, worden de gevolgen nog erger:

  • De temperatuur op aarde kan met 2 tot 4 graden Celsius stijgen tegen het einde van de eeuw. Jij hebt daar wellicht geen last meer van, maar jouw nakomelingen wel!
  • Dit kan leiden tot massale migratie (wat als heel Afrika op drift raakt?), voedseltekorten en oorlogen om schaarse middelen, geen goed vooruitzicht voor de mensheid.

Er is nog hoop: Tijd voor actie!

We hebben de kennis en technologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Wat we nu nodig hebben is politieke wil en collectieve actie.

Wat jij kunt doen:

  • Verminder je CO2-voetafdruk: Kies voor duurzame energie, minder energieverbruik, een plantaardig dieet en duurzame producten.
  • Stem op politici die klimaatverandering serieus nemen.
  • Praat over klimaatverandering met je familie, vrienden en collega's.
  • Ondersteun organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen klimaatverandering.

Elke kleine stap telt!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Droogte: De bittere realiteit van klimaatverandering, nu al wereldwijd

De zon brandt op de dorre grond, terwijl de scheuren in de aarde steeds dieper worden. Rivieren die eens krachtig stroomden, kabbelen nu als een magere stroompje. Droogte is geen toekomstbeeld, maar de harde realiteit waarmee miljoenen mensen wereldwijd al worden geconfronteerd. Van Afrika tot Zuid-Europa, de gevolgen van klimaatverandering zijn onverbiddelijk. Oogsten mislukken, veestapel sterft, en mensen verliezen hun huizen en bestaansmiddelen.

De wetenschap is duidelijk: CO2-uitstoot is de hoofdoorzaak van deze crisis. De aarde warmt op, waardoor vocht sneller verdampt en neerslagpatronen verstoren. Dit leidt tot langere en extremere droogteperiodes en zelfs in het najaar van 2023 was het tijdelijk extreem nat, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Een dorre toekomst? Nee, een realiteit die we nu aanpakken!

Terwijl de droogte zich uitbreidt, blijven veel bedrijven passief. Groenwassen is populair, maar concrete actie om de CO2-voetafdruk te verkleinen blijft vaak achterwege. Het is tijd om wakker te worden! De toekomst van onze planeet, en daarmee onze economie, staat op het spel.

Bedrijven, waar blijft die verantwoordelijkheid?

We kunnen niet langer onze ogen sluiten voor de realiteit. Droogte is geen fictie, maar een urgente bedreiging die nu al miljoenen mensen treft. Het is tijd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en concrete stappen zetten om de CO2-uitstoot te verminderen.

Doe mee met CO2.NL en maak het verschil!

CO2.NL biedt bedrijven een concrete oplossing: CO2-credits. Met de aankoop van deze credits investeer je in projecten die CO2 uit de atmosfeer halen en bijdragen aan een duurzame toekomst. Zo neem je échte verantwoordelijkheid en ga je daadwerkelijk de strijd tegen klimaatverandering aan.

Samen kunnen we het tij keren!

Door te investeren in CO2-credits en andere duurzame initiatieven, kunnen we de negatieve impact van klimaatverandering op onze planeet verminderen. Droogte is een bedreiging, maar ook een kans. De kans om te laten zien dat we het menen met onze planeet. De kans om samen te werken aan een toekomst waar water geen schaars goed is.

Ga naar https://www.government.nl/latest/news/2023/12/10/cop28-netherlands-germany-france-spain-finland-belgium-and-austria-propose-framework-to-prevent-greenwashing-and-restore-integrity-in-voluntary-carbon-markets en koop nu je CO2-credits via ons op https://co2.nl/pages/co2-certificaten . Samen stoppen we de droogte!

#droogte #klimaatverandering #CO2credits #bedrijfsverantwoordelijkheid #samensterk #toekomst

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CO2-uitstoot: misdaad tegen de toekomst

De cijfers zijn alarmerend: de CO2-uitstoot blijft stijgen, terwijl de tijd dringt om onherstelbare schade aan ons leefklimaat te voorkomen. Wetenschappers zijn unaniem: we moeten drastisch ingrijpen. Toch lijken veel bedrijven, ondanks beloftes en targets, te weinig haast te maken met verduurzaming. Is het tijd om de directies van deze bedrijven wettelijk als criminelen te gaan beschouwen?

De gevolgen van klimaatverandering zijn al voelbaar: extreem weer, stijgende zeespiegels, massaal sterven van plant- en diersoorten. Wetenschappers waarschuwen dat we de 1,5 graad Celsius doelstelling van Parijs moeten halen om de ergste gevolgen te vermijden. Maar de huidige koers brengt ons daar niet. Bedrijven, met hun enorme CO2-voetafdruk, dragen hier een significante verantwoordelijkheid. Enkele weken geleden was het in Spanje zelfs 15 graden warmer dan normaal.

Veel bedrijven stellen ambitieuze klimaatdoelen, maar de realiteit is vaak anders. Investeringen in verduurzaming blijven achter, lobbyen tegen strengere wetgeving gaat door en winstmaximalisatie primeert boven planeetbehoud. Is dit niet te vergelijken met het negeren van veiligheidsvoorschriften met desastreuze gevolgen, of het opzettelijk vervuilen van onze leefomgeving?

De huidige regels en sancties blijken ontoereikend. Bedrijven komen weg met minimale boetes, terwijl de kosten voor de samenleving gigantisch zijn. Is het dan niet gerechtvaardigd om de directies van bedrijven die structureel te veel uitstoten persoonlijk aansprakelijk te stellen? Net zoals we bestuurders van vervuilende fabrieken of organisaties die giflozing verbergen strafrechtelijk vervolgen, zou er eenzelfde strengheid moeten gelden voor diegenen die ons klimaat en onze planeet op het spel zetten.

Natuurlijk is dit een complexe kwestie. Bedrijven spelen een belangrijke rol in onze economie en werkgelegenheid. We willen ze niet zomaar wegjagen. Maar we kunnen ook niet blijven toekijken terwijl ze onze toekomst opofferen voor kortetermijnwinsten. Bedrijven die weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen, moeten met harde sancties geconfronteerd worden. We moeten ze dwingen te verduurzamen, en als ze dat weigeren, moeten we ze als criminelen behandelen.

Dit is geen pleidooi voor populisme of vijandigheid tegen het bedrijfsleven. Het is een dringende oproep tot actie. We staan op het punt van een tipping point. De tijd voor halve maatregelen is voorbij. We hebben een radicale transformatie nodig, en die begint met het verantwoordelijk houden van degenen die de meeste macht en invloed hebben.

De toekomst van onze planeet hangt af van onze moed om hard en duidelijk te zeggen: wie onze leefomgeving opzettelijk vernietigt, mag niet ongestraft blijven. De CO2-uitstoot is geen abstract probleem, het is een misdaad tegen de toekomst. En misdaad mag niet lonen.

Naast het strafrechtelijk aspect, is er ook een bredere noodzaak tot verandering. We moeten onze economie hervormen naar een duurzaam model, waar winst niet langer belangrijker is dan welzijn en planeetbehoud. We moeten investeren in groene technologieën, schone energie en een circulaire economie. En we moeten als consumenten bewuste keuzes maken en druk uitoefenen op bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen.

De weg naar een duurzame toekomst zal niet gemakkelijk zijn. Maar we hebben geen keus. We moeten samenwerken, met overheden, bedrijven en burgers, om een koerswijziging te bewerkstelligen. De toekomst van onze planeet hangt ervan af.

Deze column is bedoeld om discussie te stimuleren en tot nadenken te stemmen. Het is geen compleet of uitgewerkt plan, maar een aanzet tot een noodzakelijk maatschappelijk debat. De CO2-uitstoot is te belangrijk om te laten beheersen door de belangen van enkelen. Laten we samenwerken om een rechtvaardige en duurzame toekomst te creëren voor onszelf en de generaties na ons.

#Klimaatcrisis #CO2misdaad #Duurzaamheid #Bedrijfsverantwoordelijkheid #Strafrecht #Toekomstgeneraties # CO2.NL

Meer informatie over een groenere samenleving kunt u ook vinden op de volgende sites:

https://www.groenezaken.com/zoeken?query=co2)
https://duurzaam-bedrijfsleven.nl/zoeken?term=co2)
https://duurzame-blogs.com/zoeken?term=co2)
https://stoeries.nl/zoeken?term=co2)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als bezorgde vader en eigenaar van CO2.NL, zeg ik u: er is hoop.

Als bezorgde vader ken ik maar al te goed de angst en onzekerheid die klimaatverandering met zich mee kan brengen. Ik zie het in de ogen van mijn kinderen als ze over extreme weersomstandigheden horen, en ik voel het in mijn eigen hart als ik me zorgen maak over de toekomst van onze planeet.

Maar ik weet ook dat er hoop is. Ik heb jarenlang nagedacht over een oplossing voor de klimaatcrisis en de CO2 uitstoot. Ik heb mijn hart en ziel gestoken in een boek waarvan ik geloof dat het echt een verschil kan maken.

In mijn boek presenteer ik een uitgebreid plan om niet alleen klimaatverandering aan te pakken, maar ook een reeks andere wereldwijde uitdagingen, waaronder plasticvervuiling, energiearmoede en voedselonzekerheid en nog veel meer. Ik noem deze oplossingen de "Nieuwe Tien Geboden"en ze bieden een weg naar een duurzamere en rechtvaardiger toekomst voor iedereen. Het boek is geschreven als thriller. De ideeën geef ik gratis weg en de opbrengsten van het boek gebruik ik ter verdere ontwikkeling van CO2.EU.

Ik weet dat sommige mensen misschien sceptisch zijn. Ze zeggen misschien dat er geen oplossing is voor de klimaatcrisis, of dat het zelfs te laat is om deze door te voeren. Maar ik geloof dat we deze uitdagingen kunnen aangaan als we samenwerken.

Ik vraag u niet om mij op mijn woord te geloven. Ik raad u aan mijn boek te lezen en zelf te oordelen. Ik vraag u ook om dit bericht te delen met uw vrienden en familie. Hoe meer mensen van deze oplossingen afweten, hoe sneller we ze in actie kunnen brengen.

Daarnaast ben ik op zoek naar een uitgeverij die me kan helpen mijn boek bij zoveel mogelijk mensen te krijgen. Als u uitgeverijen kent die misschien geïnteresseerd zijn, laat het me dan weten.

Ik weet dat er nog veel uitdagingen voor ons liggen. Maar ik weet ook dat we ze kunnen overwinnen als we samenwerken. Samen kunnen we een betere toekomst creëren voor onze kinderen en voor toekomstige generaties.

Word lid van de oplossing.

  • Deel dit bericht met uw vrienden en familie.
  • Bezoek onze website om meer te weten te komen over onze oplossingen.
  • Neem contact met ons op als u geïnteresseerd bent in het uitgeven van ons boek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het belang van duurzaam wonen en ondernemen: Een interview met Jeroen Muis van EnergieSlimAdvies

 

In een wereld die wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen, van pandemieën tot geopolitieke spanningen, groeit de roep om duurzame oplossingen gestaag. Het streven naar een groenere toekomst wordt steeds dringender, waarbij duurzaam wonen een cruciale rol speelt. Maar wat houdt duurzaam wonen precies in en hoe kunnen zowel woningeigenaren als ondernemers de juiste keuzes maken?

 

Om hier dieper op in te gaan, spraken we met Jeroen Muis, de eigenaar van EnergieSlimAdvies, een bedrijf dat zich toelegt op het verstrekken van onafhankelijk en eerlijk advies aan woningeigenaren en ondernemers op het gebied van duurzaamheid.

 

Het avontuur begon ruim drie jaar geleden voor Jeroen en zijn bedrijf, met als doel huiseigenaren en bedrijven te ondersteunen bij het nemen van cruciale beslissingen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Inmiddels hebben ze meer dan 3300 huishoudens en bedrijven geholpen. "Het draait allemaal om het informeren van mensen," legt Jeroen uit. "Veel mensen twijfelen over welke maatregelen ze moeten nemen en welke investeringen echt de moeite waard zijn. Wij kunnen ze helpen bij het maken van weloverwogen keuzes."

 

Eén van de belangrijkste onderwerpen die vaak ter sprake komen tijdens deze adviesgesprekken is de installatie van zonnepanelen. "Het gaat niet alleen om geld besparen," benadrukt Jeroen, "maar ook om het verminderen van de CO2-uitstoot." Met een voorbeeld illustreert hij hoe het plaatsen van slechts 10 zonnepanelen de CO2-uitstoot al met gemiddeld 1200 kilo kan verminderen. Bovendien verbetert het de energieprestatie van het huis of bedrijfspand, wat niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor de waarde ervan bij een eventuele verkoop.

 

Ondanks recente discussies over kosten die energiemaatschappijen in rekening brengen voor zonnepaneelbezitters, benadrukt Jeroen dat de voordelen nog steeds opwegen tegen de nadelen, vooral als men rekening houdt met de lange termijn voordelen voor het milieu en de energie-efficiëntie van de woning of het bedrijfspand.

 

Naast zonnepanelen ziet Jeroen ook een groeiende interesse in andere duurzame oplossingen, zoals energieopslag (batterijen) en slimme verwarmingssystemen. "Alles draait om het juiste advies," zegt hij. "Er zijn tal van factoren die bepalen welk systeem het meest efficiënt is voor een specifiek huis of bedrijfspand, en wij helpen mensen bij het maken van die keuzes."

 

Jeroen benadrukt ook dat infraroodverwarming een duurzame optie is. "Infraroodverwarming kan werken op opgewekte wind- en zonnestroom, waarbij geen CO2 vrijkomt," voegt hij toe. Deze systemen bieden een efficiënte en milieuvriendelijke manier om huizen en bedrijfspanden te verwarmen, wat bijdraagt aan een lagere ecologische impact. Bovendien onderstreept Jeroen nog twee extra voorbeelden van duurzame oplossingen: infraroodverwarming en isolatie.

 

Infraroodverwarmingssystemen en hoogwaardige isolatie kunnen beiden bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot. Infraroodverwarming werkt op basis van stralingswarmte, waardoor energie efficiënter wordt gebruikt, terwijl isolatie zorgt voor een beter behoud van warmte en koelte, waardoor de energiebehoefte vermindert.

 

De toenemende vraag naar advies op maat bij EnergieSlimAdvies onderstreept het groeiende bewustzijn onder zowel huiseigenaren als ondernemers over het belang van duurzaam wonen. Door te investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen kunnen huishoudens en bedrijven niet alleen hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook besparen op hun energiekosten op de lange termijn.

 

Als directeur en adviseur duurzaam wonen heeft Jeroen Muis een duidelijke boodschap voor zowel woningeigenaren als ondernemers: "Laat u informeren, maak weloverwogen keuzes en draag bij aan een groenere toekomst voor ons allemaal."

 

Wil je meer weten over duurzaam wonen en hoe je jouw huis of bedrijfspand kunt verduurzamen? Neem dan zeker een kijkje op de website van EnergieSlimAdvies en maak een afspraak voor een adviesgesprek op maat. Samen kunnen we bouwen aan een duurzamere wereld! Jeroen is een partner van co2.eu en bezit heel veel kennis.

 

Contact gegevens:

Jeroen Muis
Directeur – Adviseur Duurzaam Wonen



www.energieslimadvies.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als CO2 naar stront zou stinken

Stel je voor: je stapt buiten op een frisse ochtend. De zon schijnt, de vogels fluiten, en in de verte ruik je... stront. Maar niet zomaar stront, nee, de penetrante geur van CO2.

Met elke inademing word je je bewust van de onzichtbare dreiging die ons omringt. De geur is overal: in de drukke straten, in de frisse lucht van het park, zelfs in je eigen huis. CO2 is niet langer onzichtbaar, het is onmiskenbaar.

De impact is onmiddellijk. Mensen zijn geschokt, geconfronteerd met de realiteit van klimaatverandering. De geur is een constante herinnering aan de schade die we toebrengen aan onze planeet.

De strontgeur van CO2 zou een revolutie teweegbrengen. Politici worden gedwongen om actie te ondernemen. Burgers eisen verandering. Bedrijven investeren in groene technologieën.

De onopgemerkte bedreiging wordt een urgente realiteit. We kunnen de geur niet negeren, we kunnen de gevolgen niet negeren. We móeten handelen.

In een wereld waar CO2 naar stront ruikt, is er geen tijd te verliezen. We pakken het probleem bij de wortel aan, met innovatieve oplossingen en een ijzersterk commitment aan een betere toekomst.

De geur van stront is een wake-up call, een krachtige motivator om onze planeet te redden. In deze nieuwe realiteit is er geen ontkennen meer, geen uitstelgedrag. We staan samen op, en we vechten voor een schonere, gezondere wereld.

De toekomst is in onze handen, en het stinkt naar verandering.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Tikkende Klok: CO2, Klimaatrampen, en Onze Dringende Reactie

Ik schrijf u niet als een vreemdeling, maar als een medeburger en diep bezorgd over de toestand van onze planeet. De gegevens zijn onweerlegbaar, de trends onmiskenbaar: onze CO2-uitstoot is op een historisch hoogtepunt, en de gevolgen ontvouwen zich in angstaanjagend real-time. Van ongekende hittegolven en bosbranden tot verwoestende overstromingen en droogtes, de kenmerken van klimaatverandering zijn over de hele wereld ingekerfd.

Ik breng mijn dagen door met het filteren van gegevens, het interpreteren van complexe modellen en het worstelen met de enormiteit van deze uitdaging. Maar de cijfers falen nooit om zich te vertalen in menselijke verhalen - verhalen van ontheemde gemeenschappen, verloren bestaansmiddelen, en een toekomst die op de rand balanceert. Het is een nuchtere realiteit, en een die onmiddellijke actie vereist.

Laten we het eens over wetenschap hebben voor een moment. Het nieuwste IPCC-rapport schetst een somber beeld: CO2-concentraties zijn het hoogst geweest in miljoenen jaren, en de wereldwijde temperaturen volgen een onverbiddelijk opwaartse traject. Elk voorbijgaand jaar brengt nieuwe records, waardoor ecosystemen voorbij hun kantelpunten worden geduwd en de frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden worden versterkt.

Is dit ons lot? Nee. Hoewel de situatie kritiek is, is ze niet onoverkomelijk. Het goede nieuws is dat we het probleem begrijpen, en we hebben de oplossingen. De sleutel ligt in de overgang weg van fossiele brandstoffen, de belangrijkste drijvende kracht achter CO2-uitstoot. Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie zijn niet alleen luchtkastelen; ze zijn kosteneffectieve realiteiten, die wereldwijd snel terrein winnen.

Maar individuele actie doet er ook toe. Elke bespaarde watt, elke vermeden mijl, elke bewuste keuze die we maken draagt bij aan een collectieve verschuiving. Van overschakelen naar duurzaam transport tot het aannemen van op planten gebaseerde diëten, deze ogenschijnlijk kleine stappen vertalen zich in een krachtig domino-effect.

Onthoud, je bent niet alleen. Ontelbare individuen, gemeenschappen en organisaties zijn al bezig met verandering te bewerkstelligen. Sluit je aan bij de beweging, leen je stem, en versterk de oproep tot actie. Neem contact op met uw gekozen functionarissen, ondersteun duurzame bedrijven, en voer betekenisvolle gesprekken binnen uw kringen. Samen kunnen we een golf van verandering creëren die niet genegeerd kan worden.

Dit gaat niet alleen over het beschermen van onze planeet voor toekomstige generaties; het gaat erom een ​​stabiele en welvarende toekomst voor onszelf te verzekeren. De tijd van uitstel is voorbij. Laten we de uitdaging aangaan, innovatie omarmen, en een veerkrachtige, duurzame toekomst voor iedereen opbouwen.

Onthoud, de klok tikt, maar het is nog niet te laat. De kracht om de koers te veranderen ligt in elk van ons. Laten we samen handelen, vandaag.

#Klimaatactie #CO2vermindering #HernieuwbareEnergie #IndividueleImpact #CollectieveVerandering

Aanvullende Bronnen:

Zesde Beoordelingsrapport van het IPCC: https://www.ipcc.ch/

Project Drawdown: https://drawdown.org/

Het Klimaatrealiteitsproject: https://www.climaterealityproject.org/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CO2.NL: De missie om onze planeet te redden

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen waarmee onze planeet vandaag de dag te maken heeft. De wetenschappelijke consensus is duidelijk: de aarde warmt op en menselijke activiteiten zijn de belangrijkste oorzaak. De effecten van klimaatverandering zijn al over de hele wereld voelbaar, met extreme weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en bedreigde ecosystemen.

CO2.NL is een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen klimaatverandering. De missie van CO2.NL is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de effecten van klimaatverandering te mitigeren. De organisatie doet dit door:

  • Onderzoek te doen naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.
  • Oplossingen te ontwikkelen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
  • Beleidsmakers en het publiek voor te lichten over klimaatverandering.

CO2.NL werkt samen met een partners, waaronder wetenschappers, beleidsmakers, bedrijven en burgers en wij nodigen jullie vooral uit om blogs te schrijven. De organisatie is ervan overtuigd dat we de uitdaging van klimaatverandering alleen kunnen aanpakken door samen te werken.

Enkele concrete acties die CO2.NL onderneemt, zijn:

  • Het ontwikkelen van een plan voor CO2-reductie voor Nederland.
  • Het promoten van hernieuwbare energiebronnen.
  • Het publiek voorlichten over de gevaren van klimaatverandering.

CO2.NL is een belangrijke speler in de strijd tegen klimaatverandering. De organisatie heeft al veel bereikt en zet zich in om in de toekomst nog meer te doen.

Iedereen kan een verschil maken in de strijd tegen klimaatverandering. Door onze levensstijl te veranderen en bewuste keuzes te maken, kunnen we allemaal bijdragen aan een duurzamere toekomst.

#klimaatverandering #CO2 #duurzaamheid #samensterker